• U
  • B
  • |A|
  • Tryb wysokiego kontrastu
15 października 2024
15
paźdź

„Zasmakuj w Kulturze” – Festiwal Produktów Regionalnych

O kulturę należy dbać, o kulturze należy rozmawiać, kulturę należy nieustannie rozwijać. Kultura jest nierozłącznym elementem definiującym społeczeństwo, wraz z językiem i historią tworzy fundament, na którym opiera się tożsamość narodowa jak i Dolnego Śląska.

Odbywając podróże kulturalne najbardziej zapadają w pamięć te z elementami kulinariów. To właśnie kuchnia jest nierozłącznym elementem poznawania kultury, dostarcza zmysłom prawdziwej uczty, trwale zapisując się w pamięci człowieka.  Kto z nas nie odbywał małych podróży w czasie gdy przypomina sobie smak truskawkowego kompotu, którym babcia częstowała w upalne wakacyjne dni? Albo zapach cynamonowej szarlotki wypełniającej dom przy jesiennej aurze czy też aromat korzennych przypraw, pomarańczy i pierników podczas  Świąt Bożego Narodzenia? Zmysły pozwalają nieuchwytne chwile złapać i tworzyć z nich wspomnienia. Dziś ponownie możemy cofnąć się w czasie i za sprawą zmysłów smaku i węchu doświadczyć wspomnień dzięki kuchni lokalnej i wytworom produktów regionalnych. Domowe, zagrodowe, ekologiczne sery i wędliny? Naturalne, różnorodne miody? Białe i czerwone, wytrawne i półsłodkie (w tym również musujące!) wina? Jasne i ciemne piwa kraftowe? Kiszone warzywa, naturalne zakwasy, zdrowe oleje? A może pachnące korzennymi przyprawami i ozdobione lukrowymi dekoracjami pierniczki?

To wszystko i jeszcze więcej możecie posmakować, rozkoszować się i nabyć podczas trwania wydarzenia „Zasmakuj w Kulturze” – Festiwal Produktów Regionalnych, które odbędzie się 26 października 2024 r. w godzinach od 11.00 do 18.00 w Czasoprzestrzeni – Centrum Kultury Akademickiej i Inicjatyw Lokalnych, przy ul. Tramwajowej we Wrocławiu.  Jest to unikalne wydarzenie odbywające się w ramach Kongresu Kultury Wrocławia i Dolnego Śląska, którego celem jest integracja środowisk twórczych, wymiana spostrzeżeń i myśli ale przede wszystkim promocja i reklama bogactwa dolnośląskiej sztuki i dziedzictwa kulturowego – w tym również dziedzictwa kulinarnego. To wyjątkowy czas dla lokalnych producentów żywności do zaprezentowania i sprzedaży swoich wyrobów zarówno uczestnikom Kongresu Kultury jak i mieszkańcom Wrocławia i Dolnego Śląska. „Zasmakuj w Kulturze” – Festiwal Produktów Regionalnych jest niepowtarzalną okazją do poznawania producentów i ich pracy, którzy wkładają ogrom serca w swoje produkty, aby były najwyższej jakości i wpisywały się w pamięć przywołując aromatyczne wspomnienia.

www.umwd.pl

 

Pogórze Izerskie i nasze Partnerstwo

rozmaitość doznań, bogactwo krajobrazu, szansa dla przedsiębiorczych. Pogórze Izerskie w rozumieniu geograficznym, to obszar – w pewnym uproszczeniu – zamknięty od zachodu doliną Nysy Łużyckiej, od wschodu – doliną Bobru, od północy – siecią dróg na wysokości Bolesławca, od południa Górami Izerskimi

  • U
  • B
  • |A|
  • Tryb wysokiego kontrastu