„Dnia pola”
Christlich- Soziales Bildungswerk Sachsen e.V.
Termin: Środa, 19 czerwca 2019, godz. 9:00 – 14:00
Miejsce: Gospodarstwo dydaktyczno-doświadczalne (LVG) Köllitsch, rezerwat przyrody „Alte Elbe-Kathewitz”
Tematyka i program: Głównym tematem „Dnia pola” są doświadczenia i pokazy związane z rolnictwem ekologicznym. W LVG Köllitsch od 2000 roku, zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego uprawianych jest 48 ha gruntów ornych oraz 42 ha użytków zielonych. W ramach płodozmianu typowego dla gospodarstw z hodowlą zwierząt (1. lucerna – 2. lucerna –3. kukurydza na kiszonkę – 4. pszenica ozima – 5. owies lub owies – peluszka (groch polny) – mieszanka – 6. pszenica ozima) badane są różne aspekty związane z ekologiczna uprawą roślin, będące uzupełnieniem poletek doświadczalnych w Nossen.
09:00 Powitanie Dr. Uwe Bergfeld, LfULG Nossen
09:15 Rezultaty projektów EIP-Agri dotyczących ekologicznej uprawy roślin, Tsvetelina Krachunowa oraz Martin Scholz, Szkoła Wyższa Techniki i Gospodarki w Dreźnie
10:00 Zwiedzanie powierzchni ekologicznych LVG Ulf Jäckel, Nico Wolf, LfULG
– Doświadczenia LVG z rolnictwem ekologicznym
– Transfer azotu z przeorania lucerny do kolejnej uprawy
– kukurydzy na kiszonkę i pszenica ozima
– Wykorzystanie lucerny jako wsiewki w zbożach
– Uprawa mieszanki owsa i peluszki oraz pszenicy ozimej i grochu ozimego
12:00 Obiad a następnie możliwość obejrzenia prezentacji narzędzi do uprawy międzyrzędowej
13:00 Narada Fachowej Grupy Roboczej (FGR)
Pytania i zgłoszenia: Osoby zainteresowane z Dolnego Śląska – pani Bożena Mulik z LGD Partnerstwo Izerskie, tel. +48 75 7813163, e-mail: zarzad@lgdpartnerstwoizerskie.pl Osoby zainteresowane z Saksonii – pan Sebastian Klotsche +49 35796 971-24, e-mail: umweltlandwirtschaft@slk-miltitz.de.
Dojazd do miejsca organizacji wydarzenia: Sächsisches Landesamt für Umwelt, Landwirtschaft und Geologie (LfULG Lehr- und Versuchsgut Köllitsch, 04886 Köllitsch, Tel. +49 34222 46-2600 Tłumaczenie symultaniczne z wykorzystaniem sprzętu mobilnego. Dla wszystkich uczestników przygotowano przekąski i napoje. Wydarzenie realizowane w ramach projektu „Transfer wiedzy w Euroregionie Nysa: Rolnictwo 4.0“ ze środków Funduszu Małych Projektów Euroregionu Nysa.